top of page

طرح آمریکا برای تحریم چین



مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه به اتفاق آرا طرح تحریم چین به دلیل سرکوب مسلمانان اویغور را تصویب کرد. این مصوبه برای امضا به کاخ سفید ارسال شده است.

به گزارش رویترز این طرح در مجلس نمایندگان با ۴۱۳ رای موافق در برابر یک رای مخالف تصویب شد. این طرح پیشتر در مجلس سنا به اتفاق آرا تصویب شده بود.

این طرح خواستار تحریم مقام های مسئول در سرکوب اویغورها و سایر گروه‌های مسلمان در استان سین کیانگ چین است . بر اساس برآوردهای سازمان ملل متحد بیش از یک میلیون مسلمان در اوردگاه‌هایی در این استان زندانی هستند.

این طرح همچنین خواستار تحریم چن کوانگو، رئیس حزب کمونیست در سین‌کیانگ به دلیل نقض حقوق بشر را شده است.

جالب توجه آنکه به رغم ارتباط نژادی و مذهبی مسلمانان ایغور حکومت ایران بنا بر ملاحظات سیاسی و رابطه اش با چین تمایلی به مطرح کردن مشکلات آنان ندارد.



ایغورها و نسبت آنان با ایرانیان

اویغورها از اقوام ترک‌تبار ساکن ایالت خودگردان سین‌کیانگ یا ترکستان شرقی (اویغورستان) به مرکزیت اورومچی، در شمال غرب چین هستند که غیر از استان سین‌کیانگ چین؛ بر پایه آخرین آمارِ مربوط به سال ۲۰۰۹ میلادی، بخشی از آنان اینک ساکن کشور قزاقستان و بخشی کوچکی هم ساکن کشور قرقیزستان هستند. بیشتر اویغورها پیرو دین اسلام و سنی هستند.

اسناد و مدارک تاریخی نشان می‌دهند که منطقه سین‌کیانگ پیش از سکونت مهاجران مغول و اقوام ترک، سرزمینی ایرانی بوده که اقوام و قبیله‌های ایرانی مانند سکاها و سغدها با گویش زبان‌های خاور ایران (زبان‌های ایرانی شرقی) در آن زندگی می‌کردند. در کتاب‌های تاریخی از حضور گروه‌هایی از اقوام آریایی در منطقه سین‌کیانگ نام برده شده‌است. برخی از آنان حکومت محلی نیز داشتند که رواج زبان سغدی از نشانه‌های پایدار فرهنگ ایران باستان در این سرزمین به‌شمار می‌آید. همچنین گذر جاده ابریشم از این منطقه سبب شده نژادهای گوناگون با فرهنگ‌های گوناگون در آن ساکن شوند و هم‌زیستی مسالمت‌آمیزی داشته باشند که گردهمایی فرهنگ‌های متنوع آسیایی بر غنای فرهنگی آن افزوده‌است. در این بین زبان و فرهنگ ایرانی به دلیل پیشینه طولانی و توسعه خود حرف اول را می‌زده‌است. در سال ۸۴۰ میلادی به دلیل قحطی و خشک‌سالی و بحران اجتماعی در مغولستان، بسیاری از مغول‌ها به سین‌کیانگ کوچ کردند. از آمیزش مهاجران و دیگر اقوام ترک با ساکنان بومی یعنی سکاها و آریایی‌ها نژاد تازه‌ای به وجود آمد که بعدها به اویغورها شناخته شدند. در اثر افزایش شمار مهاجران، جمعیت قبایل آریایی و ایرانی که به زبان‌های شرقی ایرانی صحبت می‌کردند کاهش یافت و به تدریج در جمعیت غالب، همگون‌سازی فرهنگی شدند.


Comments


bottom of page