top of page

ادامه تنش ایران و افغانستان




🔹سراسر - اولین روز ماه می برابر با ۱۲ اردیبهشت برخی از مهاجرین افغان بازگشته از ایران مدعی شدند که مرزبانان ایرانی حدود ۵۰ تن از کارجویان افغان را با دشنام و شکنجه وادار کرده‌اند تا در محل تنگه ذوالفقار به درون رودخانه بپرند. اکنون محمد حمید طهماسبی، رئیس هیأت تحقیق افغانستان میگوید: ۴۶ شهروند افغانستان وارد خاک ایران شده بودند که از این تعداد ۱۲ نفر کشته، ۱۷ نفر ناپدید شده و ۱۷ تن دیگر نجات یافته‌اند.

اما مقام‌های ایرانی این ادعا را «قویاً» رد کرده و ماجرای آن را «دروغ» و «ساختگی» خوانده‌اند. در آخرین اظهار نظر مقام‌های ایران، قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی بار دیگر وقوع این رویداد را رد کرد و آن را «فتنه» و «توطئه» ساخته شده به دست «استکبار جهانی» و «رسانه‌های معاند و بیگانه» خواند.

رضایی گفت در رد این ماجرا همچنین گفت: «زمانی که موضوع غرق شدن تعدادی از اتباع مطرح شد بلافاصله با فرمانده مرزبانی تایباد تماس گرفتم و با بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد چنین موضوعی وجود نداشته و اصلا چنین روحیه‌ای در مرزبان‌های ایران وجود ندارد.»

ماجرای غرق شدن اتباع افغانستان در مرز ایران به عالی‌ترین سطوح سیاسی در کابل رسیده، به طوری که رئیس جمهوری، محمد اشرف غنی روز شنبه ۱۶ می ضمن تماس و دلجویی از خانواده‌های قربانیان قول پیگیری و تحقیقات در این زمینه با طرف ایرانی را داده است.

با این حال رسانه‌های افغانستان از قول برخی اعضای هیأت تحقیق و بررسی از نارضایتی آنها از همکاری طرف ایرانی خبر می‌دهند. گران هیواد، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان شامگاه یکشنبه ۱۷ می در یک پیام ویدئویی گفت که هیأت ایرانی اسناد و شواهد مبنی بر غرق شدن چند تن از اتباع افغان در هریرود به دست مرزبانان ایرانی را نپذیرفته‌اند


عکس از روزنامه ۸ صبح افغانستان


سخنگوی وزارت خارجه افغانستان تأکید کرد بر اساس مفاد موافقت‌نامه ۱۳۳۵ خورشیدی، تحقیق به مراجع دیپلماتیک دو کشور ارجاع گردیده و قرار است در مورد این حادثه توسط هیأت‌های بلند مرتبه دو کشور تحقیق شود.

روزنامه ۸ صبح افغانستان می‌نویسد: «بدرفتاری نظامیان ایران با مهاجران افغان ماجرای تازه‌ای نیست، پیش از این نیز موارد زیادی از توهین، لت‌وکوب و رفتار غیرانسانی نظامیان ایران با شهروندان افغانستان اتفاق افتاده است، اما موارد اندکی از مجازات عاملان آن، وجود دارد.

در تازه‌ترین مورد، انداخته شدن ۵۷ شهروند افغانستان به دریا از سوی مرزبانان ایرانی، واکنش‌های زیادی را به همراه داشت، اما بسیاری هم‌زمان با نکوهش رویداد، به بررسی آن از سوی دستگاه دیپلماسی افغانستان و مجازات عاملانش از سوی حکومت ایران، امید چندانی ندارند.

نگرانی فعالان حقوق بشر افغانستان این است که با فروکش کردن واکنش‌ها، این رویداد به فراموشی سپرده شود و حکومت افغانستان در گرماگرم جنجال‌های سیاسی بر سر تقسیم قدرت، مجالی برای پی‌گیری آن پیدا نکند.»

این روزنامه از قول عبدالستار حسینی، عضو مجلس نمایندگان و نیز هیأت بررسی‌کننده حکومت مرکزی افغانستان در ماجرای غرق شدن اتباع این کشور، نوشته است که اگر حکومت و دستگاه دیپلماسی افغانستان مسئله «کشتار» کارجویان افغان را به گونه‌ی همه‌جانبه دنبال نکنند، او با همکاری اعضای مجلس نمایند‌گان و خانواده‌های قربانیان، از ایران در دادگاه بین‌المللی لاهه و نیز در نزد سازمان ملل ‌متحد شکایت می‌کند.


留言


bottom of page